D-vitamin under höst och vinter - räcker solen? Behövs det tillskott?
Funderar du på hur du ska få i dig tillräckligt mycket D-vitamin under den långa nordiska vintern? Det är du garanterat inte ensam om! Men när på året slutar solens UV-strålar leverera D-vitamin, och är det någon vits att ta kosttillskott? När i så fall? Vad behöver du tänka på? Här är våra råd kring D-vitamin under vinterhalvåret.
Innehåll:
Kort om D-vitamin
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som behöver komma i kontakt med ämnen som kan lösa upp fett för att tas upp av kroppen. Du får i dig D-vitamin genom solens UV-strålning, samt det du dricker och äter.
Vitaminet har många funktioner i kroppen, exempelvis:
- Bibehålla normala tänder
- Bidra till immunsystemets normala funktion
- Bibehålla normal benstomme
- Bidra till att bibehålla normal muskelfunktion
- Bidra till normala kalciumnivåer i blodet
- Hjälpa kroppen att ta upp kalcium och fosfor på ett normalt sätt
- Det har en roll i celldelningsprocessen
Livsmedelsverket har angett ett rekommenderat intag (RDI) av D-vitamin för olika grupper:
- Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram
- Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram
- Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram
- Vuxna över 75 år: 20 mikrogram
Om du vill lära dig mer om D-vitamin och kosttillskott på djupet rekommenderar vi vårt blogginlägg om D-vitamin .
Hur får du i dig D-vitamin på vintern? Solen räcker väl inte?
För oss i Sverige och andra nordiska länder är det svårt att missa hur länge det är mörkt och grått. Höst och vinter kan kännas som en evighet, och till slut väcker vårsolen sinnena till liv igen. Och det är just under denna period som många börjar tänka på vitamin D.
Solens UV-strålning är den bästa källan till D-vitamin. Men för oss på nordliga breddgrader blir det så klart en utmaning under höst och vinter. Enligt Livsmedelsverket är UV-strålningen i Sverige för svag för att huden ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin från solen mellan oktober och mars. Under denna period är solens strålar för snedställda, och det gör att UVB-strålningen, som är nödvändig för D-vitaminproduktion, inte når marken i tillräcklig mängd.
Och du undrar säkert vad du kan göra istället? Jo, alternativet är att få i sig D-vitamin via kosten eller kosttillskott. Detta gäller särskilt personer i riskgrupper, som de som sällan vistas utomhus, äldre, eller de som bär täckande kläder. Vitaminet finns främst i fet fisk och mejeriproduker, exempelvis lax, makrill och sill, samt berikade mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar.
Behöver du extra D-vitamin på vintern?
Då huden inte kan bilda D-vitamin från solen mellan oktober och mars kan kosttillskott vara ett sätt att försäkra sig om ett tillräckligt intag.
D-vitamin har fått mycket uppmärksamhet under den senaste tiden och det kommer hela tiden pressmeddelanden om det här viktiga vitaminet. Och mycket tyder på att D-vitamin är viktigt för hela vårt hälsotillstånd. Det bidrar till att immunsystemet fungerar som det ska samt spelar en viktig roll för muskler och skelett.
Vi anser att det finns ett behov av ett högre intag av D-vitamin, än vad som framgår av myndigheternas kostråd för vuxna i alla åldersgrupper. Därför har vi lanserat Efi D-vitamin med en rekommendation på 1–2 tabletter dagligen, vilket innebär ett intag av 40–80 µg (mikrogram) per dag.
Studier visar att många vuxna och äldre som exponeras lite för solens strålar, kan ha låga nivåer av D-vitamin i blodet. Och en normal nivå gör att D-vitamin kan visa sina egenskaper med bland annat följande godkända hälsopåståenden:
- Vitamin D bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
- Vitamin D bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
- Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme.
- Vitamin D bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
- Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion.
När på året ska du börja med D-vitamin? Höst eller vinter?
Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer gällande vilka månader du bör ta D-vitamintillskott. Men under vinterhalvåret, från oktober till mars, kan det vara bra att överväga D-vitamintillskott för att säkerställa att du får i dig tillräckligt. Detta gäller framför allt om du är del av en grupp som rekommenderas ett extra tillskott.
Efi kosttillskott med D-vitamin
Om du vill börja ta kosttillskott är det viktigt att välja ett av hög kvalitet. Källan och mängden är bra att undersöka, men även hur kvalitetskontrollen ser ut.
Efi:s D-vitamintillskott tillverkas i Norge under stränga kvalitetskrav. Startpaketet innehåller 60 tabletter med 40 µg D-vitamin (vitamin D3). Tabletterna är små och lätta att svälja.
Andra populära kosttillskott
Några andra kosttillskott med vitaminer och mineraler som vi på Efi erbjuder är:
Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.